Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

 1η Δεκεμβρίου ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS



Συνολικά 42 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV.
Έξι φορές ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης όπως η πόλη του Λονδίνου. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φορέων ζουν στην Υποσαχάρειo Αφρική. Σε ορισμένες από τις εν λόγω χώρες, ένας στους τρεις ενηλίκους είναι φορέας του ιού. 
Καθημερινά, προσβάλλονται από τον ιό 14.000 άτομα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και στην Ασία.
Το AIDS έχει μετατραπεί σε απειλή για την ύπαρξη πολλών πληθυσμών. Παρόλο που η πρόοδος της ιατρικής έχει προσφέρει ελπίδα και ζωή στους ασθενείς του αναπτυγμένου κόσμου, τα φάρμακα για την παράταση της ζωής παραμένουν μακριά από την πλειοψηφία των ασθενών με HIV.
Η καταπολέμηση της πανδημίας του AIDS απαιτεί μάχες σε πολλά μέτωπα.  
Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Τους πιο γρήγορους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού HIV κατέχουν, η Κεντρική Ασία και η Ανατολική Ευρώπη. Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός έως σήμερα, επιστήμονες σ' όλο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS.
Υπολογίζεται ότι 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, και υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις κάθε χρόνο.Σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS είναι η κύρια αιτία της θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε οικονομικά αδύναμες χώρες και με ελάχιστες υποδομές, διαπιστώνουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες εγκαταλείπουν τα παιδιά με AIDS στη μοίρα τους. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μισά από τα παιδιά που πάσχουν από HIV/AIDS πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους, είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν κατασκευάζουν εκδοχές των φαρμάκων κατά του AIDS ειδικά προσαρμοσμένες και κατάλληλες για παιδιά. Τα 9 από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Καθώς υπάρχει μικρό κέρδος από την έρευνα και την ανάπτυξη τεστ και φαρμάκων κατά του HIV/AIDS για παιδιά στις φτωχές χώρες, λίγες εταιρίες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα. Οι ΓΧΣ αλλά και άλλες οργανώσεις ,καλούν για μαζική αύξηση στην έρευνα για τη δημιουργία τεστ που να μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε μωρά και για την κατασκευή απλών συνδυασμών φαρμάκων κατάλληλων για παιδιά. «Δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει κάποια θεραπεία, αλλά το AIDS αποτελεί μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πολύ περισσότερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν υπήρχαν τα κατάλληλα τεστ και φάρμακα, ωστόσο εκατομμύρια παιδιά περιμένουν ακόμα». 
Κάθε λεπτό της ημέρας, ένα παιδί ηλικίας κάτω των 15 χρονών μολύνεται από HIV.
Το AIDS σκοτώνει κάθε μέρα 1.400 παιδιά και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του HIV/AIDS στα παιδιά ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι καταστροφικές. Μέχρι το 2003, το AIDS είχε αφήσει ορφανά 15 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 18 χρόνων. Τα περισσότερα τα φροντίζουν τώρα οι παππούδες τους ή άλλοι συγγενείς, κάποια από αυτά ζουν σε ορφανοτροφεία και κάποια στους δρόμους.
Ενώ η πανδημία του HIV/AIDS πλήττει κυρίως τις χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής, η ελλιπής πρόσβαση στην κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία δε γνωρίζει σύνορα. Το υψηλό κόστος των φαρμάκων, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία των μηχανισμών εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Επίσης η έλλειψη της θεραπευτικής εμπειρίας και οι δυσκολίες χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων στα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνει θεραπεία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που την έχουν ανάγκη.
Τα μισά παιδιά απ' όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους...
Άξια συγχαρητηρίων και στήριξης είναι η προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο και από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.
Η κύρια πρόκληση έγκειται στην αύξηση της διαθεσιμότητας θεραπείας σε χώρες με περιορισμένους πόρους.
Να αρχίσει νωρίτερα αντιρετροϊκή θεραπεία που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο του ιού HIV που σχετίζεται με το θάνατο και τις ασθένειες. Τα παραπάνω, μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού HIV και της φυματίωσης.
Μια άλλη πρόκληση έγκειται στην ενθάρρυνση περισσότερων ατόμων να λάβουν εθελοντική διάγνωση για το AIDS και παροχή συμβουλών πριν έχουν συμπτώματα.
Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στην Ελλάδα από AIDS κάθε δύο εβδομάδες. 
Αν και το AIDS είναι μία χρόνια νόσος, εξακολουθεί και σήμερα να σκοτώνει, σε περιπτώσεις που διαγνωστεί σε προχωρημένα στάδια.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, όπου μία στις τρεις διαγνώσεις νέων κρουσμάτων γίνεται με ιδιαίτερη καθυστέρηση.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η προφύλαξη από τη μόλυνση με τον ιό του AIDS, ελαττώνει ή εξαφανίζει τον κίνδυνο μετάδοσης και αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου