Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Νερό, συνυφασμένο με την ύπαρξη της ζωής!

Το νερό είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ύπαρξη της ζωής σε όλες της τις μορφές, αποτελεί το κύριο συστατικό,  εξαιτίας των ιδιαίτερων φυσικοχημικών ιδιοτήτων του.

Σε σχέση με τον άνθρωπο είναι γνωστό ότι στην εμβρυϊκή ηλικία αποτελεί περίπου το 90% και στους ενήλικες το 70 % του σωματικού βάρους. Το νερό ο άνθρωπος το προσλαμβάνει από τα υγρά-ποτά, από τις τροφές, αλλά και από τη δημιουργία ενδογενούς ύδατος από την οξείδωση του υδρογόνου μέσα στο σώμα.
Η ημερήσια πρόσληψη σε νερό για τον άνθρωπο κυμαίνεται από 850-2500 ml περίπου ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις ανάγκες του.
 Για τον άνθρωπο είναι ακόμη σημαντικό να διαθέτει την κατάλληλη ποσότητα νερού για την παρασκευή της τροφής, την ατομική και την οικιακή του καθαριότητα, οπότε οι ανάγκες του τείνουν στα 200 lt νερού την ημέρα

Από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία της υγιεινής ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στον Ελληνικό χώρο, με πρωτοπόρους τους κατοίκους της Κνωσού, της Φαιστού και της Ζάκρου όπου ανακαλύφθηκαν τέλεια συστήματα ύδρευσης που χρονολογούνται από το 1700 π. Χ..
 Με την αύξηση του πληθυσμού της γης τα τελευταία εκατό χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη, βλέπουμε τον πλανήτη μας να αλλάζει πρόσωπο δραματικά.
Σπαταλούμε αλλά και περιορίζουμε την ανανέωση των αποθεμάτων. 
Ο παράγων «πολιτισμός της ευημερίας του σήμερα σε βάρος του μέλλοντος» υφίσταται !
 Η ασφάλεια και η δυνατότητα πρόσβασης σε πόσιμο νερό είναι μεγάλες ανησυχίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό μπορεί να οδηγήσει σε απτές βελτιώσεις για την υγεία.
Το νερό πρέπει να είναι ακίνδυνο από κάθε πλευρά .
 Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να προκύψουν, από την κατανάλωση νερού μολυσμένου με λοιμώδεις παράγοντες, τοξικές χημικές ουσίες, καθώς και τους κινδύνους λόγω ακτινοβολίας. Η Βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό μπορεί να οδηγήσει σε απτές βελτιώσεις στην υγεία  Απαιτείται η επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία από βιολογικά και χημικά συστατικά του πόσιμου νερού και η αποτελεσματικότητα των συναφών μέτρων ελέγχου.
 Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και υγιεινής αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να αυξήσουν τις συνολικές επιδόσεις της υγείας.
 Ασφαλής ύδρευση, αποχέτευση υγιεινή και την καλή διαχείριση των υδάτων είναι θεμελιώδους σημασίας για την παγκόσμια υγεία. Σχεδόν το ένα δέκατο της παγκόσμιας επιβάρυνσης των ασθενειών θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Ετησίως, ασφαλέστερο νερού θα μπορούσε να αποτρέψει:
  • 1,4 εκατομμύρια θανάτους παιδιών από διάρροια,
  • 500 000 θάνατοι από ελονοσία,
  • 860 000 θάνατοι παιδιών από υποσιτισμό,
  • Και 280 000 θάνατοι από πνιγμό.
  • Επιπλέον 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν από το να είναι σοβαρά ανίκανοι από λεμφική φιλαρίαση και άλλα 5 εκατομμύρια από τράχωμα.
Οι διαφορές ανάμεσα στις λεγόμενες αναπτυγμένες και στις υπόλοιπες χώρες γίνονται πλέον χαοτικές. Από τη μια πεθαίνουν από δίψα και από την άλλη, φτιάχνουν πισίνες, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα!. 
Στις αναπτυγμένες χώρες, τα σκουπίδια μας περιέχουν τόσες τροφές που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, τη στιγμή που εκεί αναζητούν και ξοδεύουν τις τελευταίες σταγόνες νερού για να ποτίσουν ένα κήπο που θα τους εξασφαλίσει το ένα τρίτο των ετήσιων αναγκών τους σε τροφή.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου