Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πυρά από τους εταίρους

Πυρ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αλλαγών στα εργασιακά από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και εκπροσώπων άλλων σωματείων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα όσα επιτάσσει το μνημόνιο προέταξε ο Α.Λοβέρδος
Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.
Ο κ.Παναγόπουλος, τόνισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την "ισοτιμία" εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή - και "αντ' αυτού, ο υπουργός Εργασίας, θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως οι εκπρόσωποι της "Τρόικας", δίνουν στο Μνημόνιο, ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα.

"Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο" ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων" πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δεσμεύθηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως "ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας" - σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς "δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία".

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως "θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Βασίλης Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό "προσώπων εμπιστοσύνης" ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.

Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους "να βρουν κοινή συνισταμένη": "Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)..." ανέφερε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εμφανίστηκαν "εχθρικοί" προς το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε "μείζον δημοκρατικό ζήτημα" στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - και κάλεσε τη Βουλή, "αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο".

Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, τόνισε πως "οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες".

"Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις" παρατήρησε ο Σταύρος Κούκος της ΟΤΟΕ. "Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα" ανέφερε ο κ. Κούκος.

"Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κ. Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%" ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

"Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος - ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης" υποστήριξε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, έκανε λόγο για "αντιασφαλιστικό τερατούργημα", εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους "σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας".

Ιδιαίτερα ο κ. Ζιώγας στάθηκε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων - "κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία" - και υποστήριξε πως γενικότερα, το κράτος με το νομοσχέδιο, "αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης".
Πηγή: ΕΘΝΟΣonline

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου