Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτιο τύπου σχετικά με το Πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/9/2010 μεγάλο Πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, για τα άδικα και σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑΣ των δανειστών.
Χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ όλους τους κλάδους διαδήλωσαν και απαίτησαν την αποδέσμευση της χώρας από τις «δαγκάνες» του μνημονίου και από τις Νεοφιλελεύθερες αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ενώ βυθίζουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ, η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, η ΛΙΤΟΤΗΤΑ, οι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ήταν τα κύρια σημεία των ομιλιών.
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την κρίση και τα ελλείμματα (που δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι) να τα πληρώσουν οι ένοχοι, οι έχοντες και κατέχοντες. Ιδιαίτερα τονίστηκε η απαίτηση των Συνδικάτων για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της Εργοδοτικής αυθαιρεσίας, των Απολύσεων και της Ανεργίας σ’ όλη τη χώρα, άλλα ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα που παίρνει καθημερινά εφιαλτικές διαστάσεις.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το «ΒΕΛΙΔΕΙΟ» Συνεδριακό Κέντρο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα των εργαζομένων στην Κυβέρνηση.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η Ομοσπονδία με δικό της μπλοκ που αποτελούσαν τα μέλη του Δ.Σ. και συνάδελφοι των κοντινών ΔΕΥΑ. Σύνθημά μας στο πανώ της ομοσπονδίας ήταν «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού».
 Την ημέρα του συλλαλητηρίου συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ.
Η παρουσία των συναδέλφων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είχε σκοπό το συντονισμό δράσης όλων των εργαζομένων του κλάδου ύδρευσης αποχέτευσης απέναντι στις φημολογούμενες αλλαγές στη νομική μορφή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την ανταλλαγή εμπειριών για τα προβλήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και την κατάθεση προτάσεων για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο.
Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι η Κυβέρνηση με εντολή της Τρόικας έχει βάλει ως στόχο τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται υδάτινους πόρους με στόχο όχι την καλή διαχείριση του κοινωνικού αγαθού αλλά το ξεπούλημα και την εισροή κεφαλαίων που θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Οι πρωτοβουλίες γι αυτές τις αλλαγές εκτιμήθηκε ότι θα εκδηλωθούν  σύντομα και πιθανών μέχρι τέλους του έτους. Για το λόγο αυτό ο συντονισμός των προσπαθειών όλων των εργαζομένων του κλάδου είναι μονόδρομος.
Αποφασίσθηκε να ξεκινήσει άμεσα ενημέρωση εργαζομένων και δημοτών για την διεθνή εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού και την μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η συμπαράσταση των δημοτών στον αγώνα μας θα καθορίσει σημαντικά τις εξελίξεις.
Οι περιφερειακές συσκέψεις που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σύντομα εντάσσονται σ΄ αυτό το σχεδιασμό.
Όποια σωματεία  επιθυμούν να γίνει στην πόλη τους περιφερειακή σύσκεψη να επικοινωνήσουν με το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Όπως γνωρίζετε το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης περικοπών των αποδοχών τους.
Πριν λίγες ημέρες η δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι το θέμα δεν είναι επείγον και πρέπει οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στο δικαστήριο με τακτική δικάσιμο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη τα σωματεία που αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια δεν έχουν λόγο να καθυστερούν. Οι δικαστικές αποφάσεις μέχρι να τελεσιδικήσουν  θα πάρουν χρόνια.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. ΔΕΥΑ 20-9-2010

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου