Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

“Προώθηση” της τοπικής ανάπτυξης...

Από: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/12/2010

Δύο λόγια -σήμερα- για τα... περίφημα «χρέη» της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, της γνωστής ΔΕΥΑΧ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Επιχείρηση ζήτησε και έλαβε δάνεια, την περίοδο 1985 - 2002, για να εκτελέσει συγκεκριμένα έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, που αφορούσαν κυρίως την αποχέτευση (εγκατάσταση βιολογικού, μηχανήματα, δίκτυα κ.λπ.). Τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 12.093.109,31 ευρώ, τα έλαβε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, σημειώνω ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που ιδρύθηκε το 1919, είναι αυτόνομος χρηματοπιστωτικός οργανισμός (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Τις δεκαετίες του 1980 και 1990, το Ταμείο δανειοδότησε δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και αναπτυξιακές εταιρείες παντός σκοπού «και συνέβαλε έτσι με τον δικό του τρόπο στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και των τοπικών παραγωγικών πρωτοβουλιών», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου (www.tpd.gr).

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος περί της συμβολής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, του Υπουργείου Οικονομικών, άρα του κράτους, «στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης». Κατανοητή και απολύτως σεβαστή. Η άλλη είναι ολίγον... δυσάρεστη. Για να μη χρησιμοποιήσω καμιά πιο βαριά κουβέντα.

Εξηγούμαι: Η ΔΕΥΑΧ έλαβε, όπως προανέφερα, την περίοδο 1985 - 2002, δάνεια συνολικού ύψους 12.093.109,31 ευρώ. Μέχρι τα μέσα του περασμένου Μαρτίου (2010) είχε πληρώσει -άκουσον άκουσον- 27.325.975,90 ευρώ και όφειλε ακόμη (!) 9.122.958,67 ευρώ! Με λίγα λόγια, για τα κάτι παραπάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε θα καταβάλλει -αν δεν αλλάξει κάτι- περί τα 36,5 εκατομμύρια ευρώ! Τα τριπλάσια! Εξαιτίας των «πανωτοκίων». Αυτό σημαίνει «προώθηση της τοπικής ανάπτυξης»!

Το αίτημα για ρύθμιση των «χρεών» της ΔΕΥΑΧ, αλλά και άλλων Επιχειρήσεων ανά τη χώρα, δεν είναι τωρινό. Καθίσταται, όμως, ίσως πιο επιτακτικό από ποτέ άλλοτε, καθώς την ίδια ώρα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης λαμβάνουν «πετσοκομμένες» τις θεσμοθετημένες πιστώσεις που οφείλει το κράτος να καταβάλλει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον πρόβλημα στη λειτουργία τους, αλλά και στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά (2010) κατανεμήθηκε στις ΔΕΥΑ ποσό μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το αρχικό ποσό που προβλεπόταν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το ποσό αυτό ήταν, δε, κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το ποσό που κατανεμήθηκε το έτος 2009!

«Η κατανομή μειωμένου ποσού στις ΔΕΥΑ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, αφού ανέτρεψε τον οικονομικό προγραμματισμό τους, κυρίως όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανείων τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ, δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος, σε έγγραφό του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2010.

Υπάρχει και κάτι ακόμη, επίσης ιλαροτραγικό. Την ίδια ώρα που η ΔΕΥΑΧ υποχρεούται να αποπληρώσει τα δάνειά της με επιτόκια - «φωτιά» (!) στο Ταμείο, το κράτος καθυστερεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την Επιχείρηση, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΧ να υποχρεούται να πληρώνει έντοκα τις άτοκες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που ορθά καυτηρίασε ο απερχόμενος, πλέον, δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, με έγγραφό του προς τον κ. Σαχινίδη στις 12 Μαρτίου 2010.

Συμπέρασμα: αυτή η κατάσταση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Απαιτείται λύση. Άμεσα. Χωρίς χρονοτριβές. Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της «νέας» ΔΕΥΑΧ που προκύπτει με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και για να μην «πληρώσουν το μάρμαρο», αναπόφευκτα κάποια στιγμή, εξαιτίας και των συνεχόμενων περικοπών, οι καταναλωτές, δηλαδή οι πολίτες...

Οι οποίοι, από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα πληρώνουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ύψους 13% για την ύδρευση, από 11% σήμερα, ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο, πληρώνουν 23% για την αποχέτευση, από 21% που ήταν μέχρι τότε!

Η πληρωμή του ΦΠΑ γινόταν και γίνεται μέσω των ΔΕΥΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μέχρι σήμερα (για παράδειγμα οι δημότες του μέχρι πρότινος Δήμου Σούδας) δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο κράτος για το νερό και τα λύματα, καθώς στην περιοχή τους δεν υπήρχε ΔΕΥΑ, θα δουν τους λογαριασμούς τους ολίγον... «φουσκωμένους» το επόμενο διάστημα, καθώς η διαχείριση θα γίνεται, πλέον, συνολικά από τη ΔΕΥΑ Χανίων. Άρα, εκ των πραγμάτων, θα βιώνουν την... ανείπωτη χαρά να πληρώνουν και ΦΠΑ! Για το νερό και την αποχέτευση. Γιατί το κράτος έχει φροντίσει να τα παίρνει από παντού! Και τούτο αποδεικνύεται σε καθημερινή, σχεδόν, βάση. Δυστυχώς...

Πηγή: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/12/201

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου