Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑ ΜΕΓΑΡΩΝ 26.01.10

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγάρων αποφάσισε στις 21-1-2010 το κλείσιμο της ΔΕΥΑ Μεγάρων. Το πρόβλημα  είχε προκύψει εδώ και δύο χρόνια περίπου όταν έγινε γνωστό στους εργαζόμενους η πρόθεση του Δημάρχου να κλείσει τη ΔΕΥΑΜ διότι όφειλε πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΕΥΔΑΠ.
Περίπου 10 χρόνια η επιχείρηση σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις γεωτρήσεις και στράφηκε στην ΕΥΔΑΠ η οποία και τους χρέωσε το νερό 0,65€ το κυβικό μέτρο, ποσό πολύ μεγάλο λαμβάνοντας υπόψη ότι τη συντήρηση του δικτύου την έχει η ΔΕΥΑΜ. Η επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια δεν κάλυψε το χρέος της απέναντι στην ΕΥΔΑΠ με συνέπεια να ανέλθει στα 26 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε χρόνο λειτουργίας η ΔΕΥΑΜ χρεώνεται με 3 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κλείσει τη ΔΕΥΑΜ η Ομοσπονδία με το τοπικό σωματείο προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή την εξέλιξη.
Με προσπάθεια της Ομοσπονδίας και του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ πέρασε στο νόμο 3801/2009 δυνατότητα απορρόφησης στο Δήμο προσωπικού των ΔΕΥΑ που κλείνουν. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει φωτογραφική διάταξη στο νόμο που αναφέρει ότι μπορεί να απορροφηθεί προσωπικό από τον οικείο δήμο και σε περίπτωση που παραχωρηθεί κατά τη χρήση το δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ. Προστέθηκε η διάταξη διότι υπήρχε σκέψη να δοθεί ένα τμήμα του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ, ξοφλώντας έτσι το χρέος και να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΔΕΥΑΜ με το υπόλοιπο κομμάτι του δικτύου.
Στην περίπτωση αυτή κάποιοι εργαζόμενοι παρέμεναν στη ΔΕΥΑΜ, κάποιοι θα μεταφερόταν στον Δήμο και κάποιους πιθανόν θα απορροφούσε η ΕΥΔΑΠ παρά την αντίθετη πρόθεση της.
Μετά όμως από γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους ανατράπηκε όλη αυτή η μεθόδευση διότι δεν είναι νόμιμο ΔΕΥΑ να παραχωρεί το δίκτυο σε άλλη επιχείρηση (ΕΥΔΑΠ). Αυτό μόνο ο οικείος δήμος μπορεί να το αποφασίσει.
Μετά από αυτή την εξέλιξη τέθηκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να κλείσει η ΔΕΥΑ, να μεταφερθούν τα δίκτυα στο δήμο και στη συνέχεια να παραχωρηθούν στην ΕΥΔΑΠ ως αντάλλαγμα για την εξόφληση του χρέους.
Ο Δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε για την απορρόφηση όλου του προσωπικού στο Δήμο παρά μόνο όσων είναι απαραίτητοι χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. Το σωματείο τους υπολογίζει περίπου στους 20 από τους 46 που εργάζονται. Το υπόλοιπο προσωπικό θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί από την ΕΥΔΑΠ όταν της παραχωρηθούν τα δίκτυα.
Η Ομοσπονδία από την πρώτη μέρα που προέκυψε το πρόβλημα είναι κοντά στους εργαζόμενους και τους στηρίζει. Το ίδιο θα πράξει και στη συνέχεια με στόχο να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος.

 ΠΟΕ ΔΕΥΑ 26/1/2010

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου