Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. ΔΕΥΑ 10/6/2010


Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινών σημαντικών αλλαγών σε βάρος της εργατικής τάξης. Αλλαγών που θα επηρεάζουν τη ζωή μας για τις επόμενες δεκαετίες.Μετά τα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση με επιταγή της τρόικας, σε πολλές ΔΕΥΑ άρχισαν να περικόπτουν μισθούς εργαζομένων.Η Ομοσπονδία παρήγγειλε γνωμοδότηση από το γραφείο του γνωστού δικηγόρου κ. Μητρόπουλου την οποία και έστειλε σε όλα τα σωματεία.Ήδη ξεκίνησαν δικαστικοί αγώνες με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον ΔΕΥΑ που έκαναν περικοπές μισθών. Η πρώτη εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου στην Καλαμάτα η οποία θα είναι και καθοριστική και για τις υπόλοιπες προσφυγές.
Ταυτόχρονα με τις προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον αυτών των μέτρων. Γνωρίζουμε ότι οι δικαστικοί αγώνες θα διαρκέσουν χρόνια. Μέχρι τότε δεν πρέπει να δεχθεί κανένα σωματείο περικοπές μισθών διαφορετικές από αυτές που αναφέρονται στην επιστολή της Ομοσπονδίας και στην γνωμοδότηση του κ. Μητρόπουλου. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη επιστολή να υπογράφετε με επιφύλαξη στις αποδείξεις πληρωμής ή να γίνει εξώδικο από δικηγόρο που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.
Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έγινε από το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑ Μεγάρων, από την Ομοσπονδία και το τοπικό Εργατικό Κέντρο τελικά έκλεισε η ΔΕΥΑ Μεγάρων. Από τους 45 εργαζόμενους το Δημοτικό Συμβούλιο προσέλαβε στο δήμο τους 36. Άφησε άνεργους 9 εργαζόμενους, αυτούς που είχε στη μαύρη λίστα ο δήμαρχος. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε να προσληφθούν όλοι στο δήμο και σε ένα χρόνο οι 9 εργαζόμενοι με ευθύνη της Ομοσπονδίας θα έφευγαν με μετάταξη σε άλλους δήμους. Ο δήμαρχος ήταν αντίθετος διότι ήθελε να τιμωρήσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους για δικούς του λόγους. Καταγγείλαμε επανειλημμένα την εμπάθεια του γι’ αυτούς τους συναδέλφους. Οι συνάδελφοι με τη στήριξη της Ομοσπονδίας θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της άδικης απόφασης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις τέθηκε θέμα ΔΕΥΑ. Σύμφωνα με αυτές το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να συγκεντρώσει σε έναν ενιαίο φορέα τις ΔΕΥΑ που θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρίας συμμετοχών η οποία θα εποπτεύεται από την ΕΥΔΑΠ και θα έχει την επωνυμία Ελληνικά Νερά Α.Ε. Δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύντομα θα γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στη συνάντηση που εκκρεμεί μεταξύ της ομοσπονδίας και της ΕΔΕΥΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το συνέδριο της ΕΔΕΥΑ στα Τρίκαλα. 
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την προσπάθεια υπαγωγής μας στις διατάξεις του νόμου 3833/2010, ενώ μας υποσχέθηκαν το αντίθετο σε συνάντηση πριν την κατάθεση της τροπολογίας.
Κατήγγειλε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών γιατί, από ότι έγινε γνωστό, έκανε παρέμβαση με σκοπό την υπαγωγή στις διατάξεις του νομοσχεδίου όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας.
Ξεκαθάρισε προς τους δημάρχους ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Έβαλε κόκκινη γραμμή στις αποδοχές που θα περικοπούν μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια. Ζήτησε από τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ τα λεφτά από τις περικοπές των μισθών να «πιάσουν τόπο» και όχι να πάνε για εκπλήρωση προεκλογικών δεσμεύσεων.
Άσχετα με την υπαγωγή μας ή όχι στις διατάξεις του νόμου 3833/2010, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2010 πρέπει να υπογραφτεί έστω με μηδενικές αυξήσεις. Μπορούν να γίνουν αλλαγές σε θεσμικά θέματα.Αν δεν υπάρξει ανανέωση της συλλογικής μας σύμβασης για 3 χρόνια που ισχύουν τα οικονομικά μέτρα, θα υπάρξει κίνδυνος αμφισβήτησης της νομιμότητάς της.Τα σωματεία που υπογράφουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου