Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πέντε χρόνια ζωής στη σημερινή Ευρωζώνη «δίνουν» οικονομολόγοι

Sunday Telegraph
Πέντε χρόνια ζωής στη σημερινή Ευρωζώνη «δίνουν» οικονομολόγοι

Η ζώνη του ευρώ δεν θα υπάρχει με τη σημερινή της μορφή σε πέντε χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα περισσότερα κράτη-μέλη της, εκτιμούν 12 οικονομολόγοι στο Σίτι του Λονδίνου απαντώντας σε έρευνα της «Sunday Telegraph».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «αναμφίβολα το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα [της έρευνας] είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν, αναμένουν μια διάσπαση της ευρωζώνης μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης».
«Πριν ένα χρόνο, ίσως και λιγότερο, λίγοι άνθρωποι στο Σίτι θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει την εξαφάνιση του νομίσματος» γράφει η «Sunday Telegraph», η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα το σύνολο των απαντήσεων των οικονομολόγων σε δέκα ερωτήσεις για την ανάπτυξη, το δημόσιο έλλειμμα, τον πληθωρισμό στη Βρετανία και το ευρώ.
«Υπάρχει πρακτικά μηδενική πιθανότητα η ζώνη του ευρώ να επιζήσει υπό τη σημερινή σύνθεσή της» επισημαίνει ο Αντριου Λίλοκο, επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας προβληματισμού Policy Exchange. 
«Ίσως δεν μπορέσει να επιζήσει ούτε μέχρι την προσεχή εβδομάδα» λέει από την πλευρά του ο Ντουγκ Μακ Ουίλιαμς του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων (CEBR).
Δώδεκα οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε πέντε χρόνια, έναντι οκτώ οικονομολόγων που πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα καταφέρει να «γλιτώσει» από τη δύσκολη αυτή κατάσταση χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες. 
«Οι πολιτικές επιπτώσεις μιας διάσπασης του ευρώ θα έχουν αναμφίβολα σημαντικές συνέπειες -οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους και μπορεί να αποχωρήσουν» δηλώνει ο Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας.
«Είναι δύσκολο να δούμε το ευρώ να επιβιώνει με τη σημερινή του μορφή» τόνισε. 
Τέσσερις οικονομολόγοι υποστηρίζουν την εκδοχή μιας εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη και όχι μια αποχώρηση χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. 
Εν τω μεταξύ, οι «New York Times» γράφουν την Κυριακή για ένα μυστήριο 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό είναι το ποσό που έχουν δανείσει ξένες τράπεζες και οικονομικοί οργανισμοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, γράφει η εφημερίδα. Τρεις χώρες, όπως σημειώνουν οι «New York Times», που έχουν βαλτώσει τόσο πολύ οικονομικά που αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος του χρέους δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί.

Πηγή: ΒΗΜΑ online Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010  

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου