Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Νέα - Ανακοινώσεις

Τον τελευταίο χρόνο ακούγονται διάφορα σενάρια για το μέλλον των ΔΕΥΑ που βρίσκουν αντίθετους όλους τους εργαζόμενους και την συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων της Ελληνικής Περιφέρειας.

Τα σενάρια αυτά αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί μία εταιρεία συμμετοχών «Ελληνικά Νερά Α.Ε.» με την πλειοψηφία των μετοχών να την κατέχει η ΕΥΔΑΠ.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα σενάρια αυτά δεν εκπορεύονται από υπουργούς ή κυβερνητικούς παράγοντες αλλά από τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος εκπροσωπούσε και πιθανόν εκπροσωπεί ακόμη τα συμφέροντα της Γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας veolia που διαχειρίζεται δίκτυα νερού σε όλο τον κόσμο. Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ, με δική του εντολή, απαξιώνουν όπου βρεθούν τις ΔΕΥΑ με σκοπό να εφαρμόσει τα σχέδιά του.

 Ήδη πριν μερικές ημέρες  το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία  την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ  Α.Ε.» με σκοπό να αναλάβει την ύδρευση και αποχέτευση των νησιών. Την πρόταση καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Η προσπάθεια τους βρίσκει συμπαραστάτη από όσο γνωρίζουμε και τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νήσων που είναι το υπεύθυνο υπουργείο για την μεταφορά νερού με καράβια σε κάποια νησιά που δεν έχουν επαρκή ποσότητα.

Το υπουργείο πιστεύει, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από υψηλόβαθμο στέλεχος, ότι με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ θα απεμπλακεί από το κόστος μεταφοράς που το θεωρούν μεγάλο.

Σύμφωνα με το καταστατικό της θυγατρικής εταιρείας της ΕΥΔΑΠ και του σκεπτικού της απόφασης του Δ.Σ. τα οποία είναι εν γνώσει μας, η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 € και θα εκτελεί τα έργα με κονδύλια από Ευρωπαϊκά προγράμματα και με έσοδα από τα τιμολόγια του νερού και της αποχέτευσης.

Ήδη συμφώνησαν να τους παραχωρήσουν τα δίκτυα οι Δήμοι Λευκάδας, Νάξου και Ύδρας όπου δεν λειτουργούν ΔΕΥΑ. Έχουν όμως ζητήσει την παραχώρηση των δικτύων και από δήμους νήσων που λειτουργούν ΔΕΥΑ όπως της Θήρας.

Η Ομοσπονδία καταδικάζει την προσπάθεια και θα αγωνιστεί μαζί με τα σωματεία των ΔΕΥΑ στα νησιά για να μην περάσουν τα δίκτυα στην θυγατρική της ΕΥΔΑΠ που ως απώτερο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για να παραχωρηθούν τα δίκτυα στην θυγατρική της ΕΥΔΑΠ πρέπει να κλείσει η ΔΕΥΑ, να επανέλθει το αντικείμενο στο Δήμο και στη συνέχεια να αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η παραχώρηση. Στην περίπτωση αυτή το προσωπικό με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρεται στο Δήμο. Υποψιαζόμαστε ότι αρκετά Δημοτικά Συμβούλια δεν θα αποφασίσουν για τη μεταφορά όλου του προσωπικού με την αιτιολογία ότι δεν θα έχουν έσοδα από τα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης ούτε και αντικείμενο.

Πρέπει να καταδικάσουμε επίσης αυτή την προσπάθεια διότι δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τις τοπικές ΔΕΥΑ. Για να εκτελέσουν τα έργα όπως αναφέρει η απόφαση ίδρυσης της εταιρείας, θα εκμεταλλευτούν προγράμματα της Ε.Ε.(το μόνο που απέμεινε είναι το ΕΣΠΑ) και τα έσοδα από τα τιμολόγια. Αυτά τα εκμεταλλεύονται ήδη οι ΔΕΥΑ και πιστεύουμε πως μπορούν να εκτελέσουν έργα ύδρευσης αποχέτευσης πολύ καλύτερα από την θυγατρική της ΕΥΔΑΠ.

Ήδη το σωματείο της ΔΕΥΑ Θήρας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία έχει αντιδράσει σ’ αυτή την προοπτική. O δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι δεν έχει σκοπό να παραχωρήσει τα δίκτυα.

Επισείουμε την προσοχή όλων των συναδέλφων στις ΔΕΥΑ των νησιών. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κίνηση στην αρχή της. Η Ομοσπονδία έχει αρκετά στοιχεία για να αναδείξει τα συμφέροντα  που κρύβονται πίσω από αυτή την κίνηση, την προχειρότητα και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης που ελλοχεύει.  

Αν τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια θύματα θα είναι οι δημότες με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια και τις κακές υπηρεσίες που θα τους παρέχονται, καθώς και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ που θα χάσουν τη δουλειά τους.    

Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α. 23.05.11

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου