Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Δ.Σ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 07.07.11

Νέα - Ανακοινώσεις

Την Πέμπτη 30-6-2011 πραγματοποιήθηκε σύγκλιση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στο γραφείο του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λάρισας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
  1.     Πορεία αιτημάτων της Ομοσπονδίας.
  2.     Ίδρυση θυγατρικής εταιρείας «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ».
  3.     Κλείσιμο ΔΕΥΑ.
  4.     Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2011.
  5.     Εγγραφή σωματείου.
  6.     Διάφορα θέματα.

Για το πρώτο θέμα συζητήθηκε ποια αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά αποφασίσθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο, έχουν ικανοποιηθεί και ποια όχι. Επισημάνθηκε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν αρνητική με τους εργαζόμενους ακόμα και σε θεσμικά αιτήματα. Με τη νέα ηγεσία και ιδιαίτερα με τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Κουκουλόπουλο υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα επικοινωνίας. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα συζητήσουμε μαζί του για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Για το δεύτερο θέμα ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ να αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Σαντορίνης και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Η ομοσπονδία είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κάνει ποιο αισθητή την παρέμβασή της.

Για το τρίτο θέμα συζητήθηκε η θέληση μεταξύ των νεοεκλεγμένων κυρίως δημάρχων να κλείσουν τις ΔΕΥΑ διότι δεν υπάρχουν πλέον κατά την άποψή τους κίνητρα για την λειτουργία τους. Το αντίθετο μάλιστα αναφέρουν ότι συμφέρει οικονομικά να λειτουργεί η ύδρευση και αποχέτευση μέσα από τον δήμο ως υπηρεσία του δήμου. Συζητήθηκαν οι ενέργειες και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αποδυναμωθούν αυτές οι απόψεις.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε να καταγγείλει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να θέσει θεσμικά αιτήματα μιας και απαγορεύονται οι αυξήσεις στις ΔΕΥΑ σύμφωνα με το μνημόνιο.

Η Κ.Σ.Σ.Ε. πρέπει να υπογράφεται κάθε χρόνο για μεγαλύτερη κατοχύρωση όσων πετύχαμε μέχρι σήμερα.

Η καταγγελία άργησε να γίνει διότι εκκρεμούσαν οι εκλογές για νέα διοίκηση στην ΕΔΕΥΑ.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα και δέχθηκε την αίτηση εγγραφής στην Ομοσπονδία του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Λουτρακίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΕΥΑ 06.07.11

Πραγματοποιήθηκε την 1-7-2011 στη Λάρισα το εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΥΑ. Στο συνέδριο κυριάρχησε η προσπάθεια αποδυνάμωσης της άποψης ιδιαίτερα των νέων δημάρχων, να κλείσουν τις ΔΕΥΑ και να επαναφέρουν το αντικείμενο ύδρευσης και αποχέτευσης στο Δήμο.

Τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, επιχειρηματολόγησαν με πειστικό πράγματι τρόπο υπέρ της διατήρησης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στην παρέμβασή του.

Είναι γνωστό ότι τα δύο επιχειρήματα που επικαλούνται αυτοί που θέλουν να κλείσουν τις ΔΕΥΑ είναι η μη επιβολή ΦΠΑ στα τιμολόγια  ύδρευσης–αποχέτευσης όταν εκδίδονται από δήμους και η μη συμμετοχή στα έργα ύδρευσης–αποχέτευσης του ΕΣΠΑ που εκτελούνται από τους  Δήμους.

Τελικά όπως από καιρό υποστηρίζαμε οι δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ δεν μπορούν να εκτελέσουν έργα του ΕΣΠΑ. Όταν το έλεγαν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ιεράπετρας στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ιεράπετρας την ημέρα που συνεδρίασε για το κλείσιμο ή όχι της ΔΕΥΑ, ο πρώην Δήμαρχος τους αποκαλούσε ψεύτες. Η περιφέρεια Κρήτης ενώ ενέταξε έργο  ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου Ιεράπετρας στο ΕΣΠΑ το Δεκέμβρη του 2010, το απένταξε με ανάκληση της απόφασης ενώ το έργο ήταν υπό κατασκευή. Στηρίχθηκε στο νόμο 1069/80, άρθρο 13 σύμφωνα με το οποίο για να εκτελέσει ο δήμος έργο με χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ίδια συμμετοχή) πρέπει να έχει ΔΕΥΑ και να το εκτελέσει η ΔΕΥΑ.

Την απόφαση ανάκλησης και απένταξης του έργου το ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΕΔΕΥΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην παρέμβαση του. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα επιχειρήματα για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ αποδυναμώνονται. 

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των μισθών που έγιναν, δεν επιβαρύνει τις ΔΕΥΑ σε σημείο που να κλείνουν όπως ισχυρίζονται κάποιοι Δήμαρχοι. Κατήγγειλε την προσπάθεια στοχοποίησης των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ δημοσιοποιώντας κάποιοι τις αποδοχές των στελεχών και των μηχανικών και όχι των εργατών – τεχνιτών – διοικητικών που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν εσκεμμένα λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

Ανέφερε επίσης την αρνητική εμπειρία από το κλείσιμο των ΔΕΥΑ Μεγάρων, Αμαλιάδας και Ιεράπετρας και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους δημότες μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου. Η νέα δημοτική αρχή στα Μέγαρα προτίθεται να συστήσει νέα ΔΕΥΑ. Ο Δήμος Αμαλιάδας ακόμα δεν κατάφερε να εκδώσει τιμολόγιο ύδρευσης αποχέτευσης. Στην Ιεράπετρα δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι ΔΕΥΑ είναι απαραίτητες και αναντικατάστατες σε κάθε πόλη.

Κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να επεκταθεί στα νησιά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή την περίοδο ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Δημιουργούν προσδοκίες στους υποψήφιους επενδυτές και προστιθέμενη αξία στην εταιρεία. Πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος πριν διοριστεί στην ΕΥΔΑΠ εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας διαχείρισης νερού  Veolia στην Ελλάδα. Την καταγγελία αυτή την έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και στο συνέδριο των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πριν 20 ημέρες παρουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια να αναλάβει η θυγατρική της ΕΥΔΑΠ τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης των νησιών θα βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Όποιο δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την παραχώρηση των δικτύων δεν θα το κάνει προς όφελος των δημοτών αλλά προς όφελος κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου