Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ ΔΕΥΑ για την εφαρμογή του νόμου 4024/2011

Νέα - Ανακοινώσεις

Στις 14-11-2011 εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου 4024/2011.

Η εγκύκλιος δεν διαφώτισε περισσότερο τα σημεία του νόμου που η Ομοσπονδία αμφισβητεί. Δεν κάνει καμία αναφορά στο άρθρο 31.

Σε σύσκεψη της οικονομικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 15-11-2011 παρουσία του νομικού συμβούλου της ΕΔΕΥΑ κ. Ζυγούρη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας και στελεχών ΔΕΥΑ διαπιστώθηκε αδυναμία ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου στις ΔΕΥΑ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου στις ΔΕΥΑ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέθεσε την άποψη της αντισυνταγματικότητας του νόμου που καταλύει συλλογικές ρυθμίσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ότι η ομοσπονδία θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να αντιμετωπίσει τα μέτρα σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό επίπεδο.

Η Ομοσπονδία επιμένει στην αρχική της θέση και προτείνει στα σωματεία να μην δεχθούν περικοπές μέχρι να αποσαφηνισθεί το καθεστώς που θα επικρατήσει στις ΔΕΥΑ.

Τα σωματεία να απαιτήσουν από τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ απόφαση για μη εφαρμογή του νόμου μέχρι την πλήρη αποσαφήνιση του.

Η Ομοσπονδία θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ άμεση σύγκλιση του οργάνου όπου θα τεθεί ο κίνδυνος αποδιοργάνωσης και διάλυσης των ΔΕΥΑ αν εφαρμοσθεί ο νόμος και να ζητηθεί άμεση ενεργοποίηση της ένωσης στην κατεύθυνση αλλαγών που έχει ήδη προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΔΕΥΑ δέχθηκε να προωθήσει τη ρύθμιση που πρότεινε η Ομοσπονδία για περικοπές αποδοχών σύμφωνα με αυτές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η προσπάθεια στις Ομοσπονδίας για τροπολογία που θα εντάσσει τις ΔΕΥΑ στις διατάξεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ, διατάξεις που αν εφαρμοστούν οι περικοπές αποδοχών θα είναι αρκετά μικρότερες. Επίσης ζητάμε να μην καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να μην εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία στις ΔΕΥΑ.

Σε μερικές ΔΕΥΑ απαίτησαν ήδη από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για την προϋπηρεσία που έχουν εκτός ΔΕΥΑ με σκοπό την  ένταξή τους σε εργασιακή εφεδρεία.

Τα σωματεία να αντιδράσουν στην εφαρμογή του μέτρου και κανείς εργαζόμενος να μην υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση.

Από καμιά διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η υποχρέωση των συναδέλφων να καταθέσουν την προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε άλλον εργοδότη.

Ως έσχατο μέσο μη γνωστοποίησης είναι η ενημέρωση της επιχείρησης ότι δεν μπορεί να καταθέσει την προϋπηρεσία λόγω απώλειας των ασφαλιστικών βιβλιαρίων ή μη γνώσης κ.λ.π.

Με τις διατάξεις του νόμου 4024/2011 για την εργασιακή εφεδρεία δεν υπάρχει περίπτωση σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, εργαζόμενος ΔΕΥΑ που συμπληρώνει τέλος του έτους 2013   35χρόνια εργασίας να καλύπτει προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης.  Εργαζόμενοι που ήδη έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης αλλά παραμένουν στην εργασία τους δεν τίθενται σε καθεστώς  εργασιακής εφεδρείας.

Επομένως στην πράξη είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία στις ΔΕΥΑ. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ
17.11.11

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου